Wednesday, May 16, 2007

Aposta per la reciprositat televisiva



El passat 27 d’abril unes 300 persones concentrades a la serra de la Carrasqueta, a Xixona, van impedir que els funcionaris de la Generalitat Valenciana tanquessin el centre repetidor que permet veure TV3 a la província d’Alacant.

Els qui van manifestar-se van ser dirigents polítics d’esquerra, músics, sindicalistes, escriptors i totes aquelles persones nacionalistes que vetllen per la unitat dels països catalans. Una minoria que s’interessa per les emissions de les cadenes catalanes i que demostren de manera tangible que a la comunitat valenciana hi ha demanda de la programació que ofereixen; i això és el es contradiu amb la voluntat del president Francesc Camps, de prohibir les emissions.

Tal com indiquen les dades de l’empresa TCN del 2005 hi ha un 1’35% d’audiència de TV3 a la Comunitat Valenciana i un 0’55% del canal 33, un total de 1’9%, que no dista gaire del 2’3% que recull Punt 2 (segon canal valencià). Per tant, ens trobem davant una situació on es pretén reduir el ventall de l’oferta comunicativa. Un fet que és comparable amb aquesta realitat, és el que es viu a les Illes Balears. En els últims tres anys l’audiència ha disminuït del 7’3% al 3’8% perquè el Govern ocupat les freqüències amb IB3, cosa que priva els ciutadans del dret de la lliure informació i d’elegir allò que volen veure.

Davant aquest panorama de la limitació d’emissions de TV3 als Països Catalans, el més curiós és que aquesta situació es dóna en un moment en què a la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears els governs estan presidits pel Partit Popular, mentre que a Catalunya hi governa el Tripartit d’esquerres.

Sembla doncs, que darrere de tot, s’hi entreveu un rerafons amb interessos polítics. I sobretot, si es tenen en compte les últimes notícies, la situació fa pensar que el problema de les emissions de TV3, al final, esdevé una oportunitat electoralista.


D’una banda la candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat, Glòria Marcos, afirma que la “nova majoria que sorgirà de les urnes el proper 27 de maig revocarà la sanció de 300.000€ que el Consell ha imposat a ACPV per les emissions ‘il·legals’”. Intentant així guanyar-se els vots dels ciutadans d’esquerres o nacionalistes. D’altra banda, el candidat del PP, Francesc Camps, recolza la opció que cal tancar TV3 al·legant que les emissions són il·legals; encaminat, així, a obtenir els vots dels valencians centre-dretistes i de la dreta més radical i anticatalanista.
De manera que cada grup polític busca la seua estratègia electoral, i mentrestant, els que surten perjudicats són els ciutadans. Una petita mostra de com els problemes polítics repercuteixen en la societat. Un problema que es podria solucionar amb un pacte de reciprocitat. Un pacte amb el qual tothom hi sortiria guanyant i que encaixa amb la tendència mundial actual de l’avanç cap a la globalització. Si actualment podem consumir cadenes d’arreu del món, també seria just que els ciutadans de Catalunya, Comunitat Valenciana i Les Balears poguessin veure en el seu territori tant les emissions de TV3, com de Canal 9, com d’IB3. No és lògic que entre comunitats que comparteixen llengua, cultura i història s’imposin barreres a la llibertat d’expressió, mentre que al món es lluita per acabar amb les fronteres.

1 Comments:

At 10:51 AM, Blogger LIDIA said...

vaaa!! vos poso a disposició un dels meus articles d'opinió aprovats!! en un 5 pelat, vale... però és una nota important davant de l'exigència dels nostres professors!!

 

Post a Comment

<< Home